Manuele therapie

Voor welke klachten is manuele therapie geschikt?

Manuele therapie is bedoeld voor mensen met klachten in de wervelkolom en de gewrichten in armen en benen of daaraan gerelateerde klachten.

Onder andere:

  • Hoofd- en nekpijn in combinatie met slecht kunnen bewegen van de wervelkolom
  • Nek- en schouderklachten al dan niet met uitstraling naar de armen
  • Hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib- en borstpijn
  • Lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen
  • Bepaalde vormen van duizeligheid
  • Kaakklachten, al dan niet in combinatie met nekklachten
  • Heupklachten

Of manuele therapie kan helpen bij uw klacht, zal blijken tijdens de screening en/of de intake en het onderzoek.

Klachten ontstaan wanneer het evenwicht is verstoord. Dit kan komen door blessures, een eenzijdige manier van zitten of bewegen op het werk, psychosociale factoren. Als iemand bijvoorbeeld pijn in zijn nek heeft bij bewegen, zal hij proberen de pijn te vermijden door de nek minder of anders te bewegen. Dit kan gevolgen voor het bewegen in alle andere gewrichten.

Op zichzelf hoeven er door deze compensaties geen klachten op te treden. Als de compensaties echter tekortschieten, bijvoorbeeld als deze persoon gaat hardlopen, kunnen er op andere plaatsen klachten ontstaan: een ontsteking van de achillespees of klachten in de lage rug, heup of knie. Waarin de klachten zich uiten, zegt weinig over de werkelijke oorzaak. Het behandelen van alleen deze klachten kan slechts symptoombestrijding zijn. Alleen als de balans in het gehele lichaam wordt hersteld, wordt de oorzaak goed aangepakt.

Herstel van evenwicht

De manueel therapeut analyseert in zijn onderzoek een groot aantal houdingen en bewegingen van de patiënt, zodat hij een goed beeld krijgt van het bewegen en/of de bewegingsvoorkeur. 
Het doel van manuele therapie is het beter laten functioneren van de gewrichten en het verbeteren van de houding. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken.
 De handgrepen zijn gericht en subtiel. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: u voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn. Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen en mogelijk oefentherapie.

De vergoeding voor manuele therapie is afhankelijk van het door u gekozen aanvullende verzekeringspakket.